Skip to content

Spara smart till barn – 3 tips

  1. Barnspara varje månad

    När du månadssparar blir sparandet verkligen av. Det behöver inte vara några stora summor. Även ett par hundralappar varje månad kan göra stor skillnad över tid.

  2. Barnspara i fonder

    Med tanke på den långa sparhorisonten – barn ska bli vuxen – kan det vara bra att spara i fonder och ge pengarna möjlighet att växa. Jämför med ett sparkonto där pengarna i princip inte växer alls.

  3. Kom igång själv eller få rådgivning

    Har du koll på fonder och vill komma igång själv? Välj då Spara i fonder när du är inloggad i internetbanken. Vill du få  automatisk rådgivning om en fond att barnspara i? Välj då Spara till barn.

    Månadsspara till barn

Så mycket pengar kan det bli

Om du månadssparar 500 kronor på konto har du efter 18 år 108 000 kronor. 

 

Om du istället månadssparar 500 kronor i fonder och den årliga avkastningen är 6 %, då har du efter 18 år närmare 200 000 kronor.

 

Här nedanför kan du testa själv hur mycket ditt sparande kan växa.

Frågor och svar om barnsparande

  • Med några hundralappar i månaden kommer du långt. Även ett litet sparande är bättre än inget. Sparar du i till exempel fonder kommer ju pengarna att ha många år på sig att växa.

  • Pengar som sparas på lång sikt kan du placera i fonder eftersom det skapar förutsättningar för pengarna att växa. Det här är pengar som ska plockas ut om många år. Du behöver inte placera allt i aktiefonder med hög risk, utan kan till exempel välja en blandfond som har en del räntebärande papper och en del aktier. Vi kan hjälpa dig att välja rätt fond för dig.

  • Vill du månadsspara i fonder till barn behöver du någon av följande kontotyper: Investeringssparkonto (ISK), kapitalförsäkring eller fondkonto

     

    Många väljer att spara i ett ISK eftersom man då betalar en låg årlig skatt istället för att betala en större engångsskatt när fonderna säljs. ISK omfattas av den statliga insättningsgarantin för pengar på kontot och investerarskydd för värdepapper.

     

    Kapitalförsäkring gör det möjligt att sätta ditt barn som förmånstagare. Du kan också välja hur och när pengarna ska betalas ut.

     

    Sparande i eget namn, på ett ISK eller fondkonto, kan du öppna själv i appen eller internetbanken. För att spara i barnets namn, på ett ISK, fondkonto eller kapitalförsäkring, behöver du kontakta oss.

     

    ISK omfattas av den statliga insättningsgarantin  för pengar på kontot upp till 1.050.000 kronor. Fonder och aktier omfattas av investerarskydd för värdepapper.

  • Sparar du i barnets namn är det viktigt att känna till att pengarna blir tillgängliga för barnet på 18-årsdagen. Men det är inte alla 18-åringar som är redo att hantera de pengarna. Du kan välja att spara i ditt eget namn istället. 

    Spara i barnets eller ditt namn

  • Vill du få rådgivning om en fond att barnspara i? Välj då Spara till barn när du är inloggad i internetbanken. Då får du hjälp att börja månadsspara i fonder till barn. Rådet du får skapas automatiskt utifrån dina svar och du får förslag på en fond att spara i. Vi ser till att du har kvar den risknivå du valt även om marknaden förändras.

  • Du kan när som helst sälja fonder. Det gör du i appen eller internetbanken under menyvalet Spara.

  • Skatt på fondsparande fungerar på två olika sätt beroende på om du sparar direkt i fonden eller om du har ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring.

     

    När du sparar direkt i fonden betalar du 30 procent i skatt året efter du sålt dina fondandelar, om de gått i vinst. 

     

    Om du har dina fonder på ett Investeringssparkonto (ISK) betalar du ingen skatt vid försäljning av fonder, istället betalar du en låg, årlig skatt.
    Så fungerar skatten i ISK

  • Möjligheten till avkastning är starkt kopplad till vilken risk du tar. Varje fond har en riskklass som sträcker sig från 1-7, där 1 är låg risk och 7 är mycket hög risk. Förenklat kan man säga att räntefonder oftast har lägre risk och aktiefonder oftast har högre risk.

     

    Ju högre riskklass, desto mer kommer fondens värde att variera, både upp och ned. Välj en risk som passar dig.

    Vilken risk passar mig och mitt sparande?

  • När du sparar i fonder betalar du fondförvaltningsavgifter och skatter. Förvaltningsavgiften beror på vilken fond du valt. För en aktiefond brukar den ligga på mellan 1,0 - 2,5 procent per år. Läs noga vilka avgifter varje fond har innan du väljer den. Skatten beror på vilket konto du valt att placera fonderna i.

  • När ditt sparande växer, genom ränta eller avkastning så tjänar du pengar både på ditt ursprungliga sparbelopp och på ökningen. Exempel: Om du sparar 10 000 kr och avkastningen är 10 %, då ökar kapitalet med 1000 kr. Om avkastningen är 10 % även nästa år, då ökar kapitalet med 1100 kr. Över tid kan det bli stor skillnad!

Informationen på denna sida är framställd av Swedbank för allmän distribution. Sidan är framställd i informationssyfte och innehåller allmän information om produkterbjudanden från Swedbank och Sparbankerna och ska betraktas som marknadsföring. Innehållet på sidan utgör därför inte individuell rådgivning enligt lagen om värdepappersmarknaden eller lagen om finansiell rådgivning till konsumenter. Mottagaren av informationen på sidan bör vara uppmärksam på uttalanden om framtidsbedömningar är förenade med osäkerhet och rekommenderas att komplettera sitt beslutsunderlag med det material som bedöms som nödvändigt. Swedbank påminner om att investeringar på kapitalmarknaden är förenade med ekonomiska risker och du ansvarar själv för dessa risker.