Dalslandshjälte 2020

Sven-Ove en riktig Dalslandshjälte

Få kan visa på så långt engagemang i en förening som Sven-Ove Antonsson i Ärtemark. 1951 gick hand med i Ärtemarks IF och året därefter började han som spela fotboll i pojklaget.

I dag, snart 70 år senare, är han fortfarande engagerad i samma förening och är dess ordförande.

Nu kan han dessutom kalla sig en Dalslandshjälte.

 

Det är Dalslands Sparbank som vill uppmärksamma människor som gör stora och viktiga insatser i sin hembygd. I samarbete med tidningen Dalslänningen kommer tio Dalslandshjältar att utses i år. Det är personer nominerade av allmänheten.

I onsdags tänkte sig Sven-Ove Antonsson ta sig en tur i skogen för att jaga. Men ett ihållande snöväder gjorde att han valde att lägga bössan på hyllan.

 

I stället fick han besök av Sofia Falkman, marknadsansvarig på Dalslands Sparbank, och Thomas Wallin, chefredaktör på Dalslänningen.

De överlämnade en check på 10 000 kronor, ett diplom och en bukett blommor.

- Det var en riktig överraskning, men väldigt roligt, säger Sven-Ove Antonsson, som var snar med att påpeka att han bara är en av flera som jobbar för föreningen.

Listan på hans uppgifter och uppdrag i föreningen är svårslagen. Efter pojkåren spelade han back i A-laget. Han blev även lagledare och efter de aktiva åren som pågick fram till 1971 väntade ledaruppdrag. Han har varit tränare för B-laget, juniorlaget, ungdomslaget och föreningens ordförande i två omgångar.

 

Viktigt sprida positivitet

- Sven-Ove är ett bra exempel på de många hjältar som gör massor av oegennyttigt arbete runt om i vårt landskap. Därför känns det bra att vi kan uppmärksamma en del av dem. Inte minst i dessa tider behövs det positiva händelser, säger Sofia Falkman.

För Sven-Ove Antonsson har det varit naturligt att engagera sig i sin hembygd. Han bor kvar i föräldrahemmet Holtane tillsammans med hustrun Ulla, som också varit med och jobbat ideellt i Ärtemarks IF.

Fotbollsplanen Klockerudsvallen har en speciell plats i hans hjärta. När den anlades i början av 1960-talet var han en av de som var på plats och jobbade med bygget.

- På den tiden cyklade vi dit. Det var det fortskaffningsmedel som gällde, minns han.

Senare kompletterades anläggningen med flera byggnader. Bland en med spelarnas omklädningsrum. Ansvarig för skötseln av den så viktiga planen är Sven-Ove Antonsson.

 

Fick en nedgång

Men tiderna förändras och verksamheten minskade i omfattning.

- Förr fanns det många barn och ungdomar i Ärtemark som var med i föreningen olika verksamhet. När Årbols skola lades ner var det början på en kännbar nedgång. Ungdomarna försvann. De som fanns kvar engagerade sig i Bengtsfors i stället, säger han.

I dag är situationen lite annorlunda. En försiktig trend är att fler familjer bosätter sig i Ärtemark och skaffar barn. Det är en utveckling som Sven-Ove Antonsson noterar med tillfredsställelse.

 

Ny satsning på gång

Och som en sann idealist ser han möjligheter och tror på framtiden. I sommar planerar föreningen att börja med en ny barn- och ungdomssatsning.

- Men en osäkerhet är den pågående coronapandemin. 2020 var ett förlorat år. Nu får vi se hur det blir i år, säger han.

I dag har föreningen ett A-lag i fotboll som enda verksamhet. Under några framgångsrika år i mitten av 2000-talet tillhörde föreningen topplagen i bordtennisallsvenskan.

Projektet Dalslandshjältar kommer att pågå under fyra år. Sven-Ove Antonsson var den förste att utses. I nomineringen till utmärkelsen står det bland annat ”Han lägger fortfarande vid 80 års ålder, 2-3 dagar per vecka på föreningen och han är eldsjälen som säkerställer att föreningen överlever och utvecklas.”

 

Inom kort presenteras nästa Dalslandshjälte hos Dallsands Sparbank och i Dalslänningen.