Hoppa till textinnehållet

Tänk på det här när du skalar upp

Svårt, läskigt, roligt – och en fundamental förutsättning för att du ska kunna växa. Aurore Belfrage har sin bild klar kring att skala upp sin verksamhet. ”Måla upp ditt drömscenario när du borstar tänderna”, säger hon.

Glöm syrefattiga mötesrum eller stilrena kontorsmiljöer.

När Aurore Belfrage – profilstark investerare som startat eget i skärningen mellan AI och politik – ska måla upp bilden av var strategier skapas är scenen en helt annan: Badrummet.

”När du står framför spegeln på morgonen och borstar tänderna, visualisera: Vad är ditt drömscenario? Och var nästan genant ambitiös inför vad du skulle vilja bygga. Det är bara då du har en chans att komma dit”, säger hon.

Utveckling är den självklara anledningen till varför du som entreprenör behöver en ständigt pågående plan för att skala upp din verksamhet, enligt Aurore Belfrage.

”Skala upp är ju ett buzzword, som om det vore en fas. Egentligen ska du ju alltid skala upp. Om du ska ta din gata, ditt kvarter, din stad, ditt land och din kontinent – då måste du ju ständigt växa”.

Men hur vet man att man är redo? Och vad ska man tänka på?
Ja, när du väl har satt din målbild framför badrumsspegeln, har du också fått färdvägen framåt på köpet, säger Aurore.

”När du mentalt börjar ställa upp dina milstolpar, och har en idé om vad du ska åstadkomma, blir besluten lättare. Då är det tydligt att du behöver fler säljare eller en annan logistiklösning, till exempel. Och allt det här ingår i begreppet ’skala upp’”. 

 

Att växa är inte helt okomplicerat

Många entreprenörer vittnar till exempel om svårigheter att hitta rätt medarbetare.

”Du kan ha rekryterat oerhört kompetenta människor, men som visar sig ha hamnat på fel plats. De kanske inte funkar i din företagskultur.”

Dessutom tvingas många entreprenörer inse att de själva måste börja delegera – på riktigt. Det går inte att vara involverad i allt, hur charmigt (och såklart slitigt) det än må ha varit under ett uppstartsskede.

”Kan du inte släppa grejer så kommer du inte kunna skala upp”, säger Aurore Belfrage.

Vad ska man släppa först?
”Jag tycker att man ska vara mogen och inse vad man är duktig på. Och för att förstå det behöver man lyssna på folk runtomkring. Sen ska man inte heller falla för mycket för traditionella hierarkier. Måste du som grundare vara vd? Kanske är du egentligen bättre som kreativ chef, eller produktchef? Jag tycker det är väldigt ballt när man ser entreprenörer som tar en annan roll i bolaget tidigt, det som de är duktiga på. Det tyder på enorm mognad.”

Låt säga att ens bolag växer från fyra till 30 personer. Hur säkrar och bibehåller man rätt kultur?
”Ja, om det fanns en formula för det så skulle jag vara fullt upptagen med att rulla ut den. För det här är det svåraste, som det läggs minst tid på, som är omöjligt att mäta, och där det alltid skiter sig. Du kan ha en jättebra produkt och rätt tajming på marknaden, men hittar du inte den där hemliga ingrediensen som gör att ni lirar ihop så blir det inget mer. Visst, ni kan hålla på ett tag, men det kommer inte att bli stort. Men det är det här som de duktiga ledarna lyckas med.”

Och bara för att du skalar upp ditt bolag, så behöver inte slutmålet var världsdominans, betonar Aurore Belfrage.

”Att bygga bolag är jättefint, jättesvårt, jätteviktigt och oerhört givande. Men man måste inte sikta på att bli en ”global leader”. Man behöver inte följa den exakta formen, man kan växa i sin egen takt och bygga något i lugn och ro. Det blir ofta väldigt bra också.”

5 tips från Aurore Belfrage – tänk på det här när du skalar upp

 1. Våga!

  ”Att vara entreprenör är läskigt. Du kommer att gråta en skvätt varje dag. Men om du ändå känner dig bekväm med att hantera ett visst mått av risk och tänja dina gränser – då har du potential att bygga något.
   

 2. Ha koll på den inneboende potentialen!

  ”I de fall du vill resa kapital via ett venture captial-bolag, som investerar i små bolag med potential att växa, är en bra måttstock att du har högre intäkt än kostnad per enhet. Marginalen behöver inte vara jättestor, men om förhållandet är det motsatta så skalar du bara upp kostnaderna.

   

 3. Delegera!

  ”Om du inte släpper kommer du inte att kunna skala. Låt andra berätta för dig vad du är bäst på. Du kanske inte alls ska vara vd.”

 4. Kontakta proffsen!

  ”Sverige är fantastiskt med sina platta hierarkier. Här kan vem som helst ringa vem som helst, och be om tips och råd. I många andra delar av världen är det väldigt svårt att nå fram till företagsledare eller entreprenörer. Det ska vi verkligen utnyttja här.”
   

 5. Bygg rätt team!

  ”Utan rätt personer kommer du inte att lyckas. Det är jätteviktigt att behålla kulturen och hitta personer som lirar. Er produkt eller tjänst kan vara hur bra som helst, men utan rätt team kommer det inte lyckas ändå”