Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Undersökning: Många unga saknar kunskap om hur boendekostnaden påverkas om räntan stiger

2017-07-05

Sex av tio unga med bolån saknar kunskap om hur deras boendekostnad påverkas om räntan stiger. Hälften av de unga vet heller inte vilken nivå en normal bolåneränta kan väntas ligga på över en längre period. Det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna.

Här finns ett folkbildningsglapp. Det är problematiskt att sex av tio 20-29-åringar saknar kunskap om hur deras boendekostnad påverkas om räntan höjs, säger Arturo Arques, Swedbanks och Sparbankernas privatekonom.

Mer än var tredje hushåll med bolån saknar delvis eller helt kunskap om hur boendekostnaden påverkas om räntan stiger två procentenheter. En knapp femtedel av svenskarna anser att en normal bolåneränta bör ligga under två procent. Var fjärde vet inte alls vilken nivå den bör ligga på. Bland de unga mellan 20 och 29 år är andelen som inte vet högre, nästan hälften.

- En knapp femtedel tror att en normal bolåneränta ligger under två procent. Har man, trots bankens rekommendationer att ha ordentliga marginaler, satt sin budget utifrån dagens räntor kommer man behöva prioritera bland sina utgifter om räntorna stiger framöver, fortsätter Arturo Arques.

Så får du bättre koll på dina bostadskostnader

  • Överväg att binda räntan på delar av bolånet om du har små marginaler i hushållsekonomin.
  • Prata med din bank om lämplig amorteringsnivå.
  • Om du ska köpa en bostadsrätt, sätt dig in i föreningens ekonomi. Har du svårt att förstå årsredovisningen, be någon att hjälpa dig.
  • Har föreningen en hög skuldsättning och omfattande renoveringar framför sig, ta hänsyn till det och betala inte lika mycket för en sådan bostadsrätt.

Mer information

I undersökningen, som gjordes under maj 2017 deltog 3 000 personer.

Läs hela pressmeddelandet och ta del av tabeller: Många unga saknar kunskap om hur boendekostnaden påverkas om räntan stiger

Stäng Skriv ut