Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Första boendet - så funkar det

Moving furniture out of apartment

Ska du köpa din första egna bostad? Att köpa eget är roligt och spännande, men kan även upplevas som lite snårigt. Särskilt om det är första gången. Här har vi samlat vanliga frågor och svar. Mycket är faktiskt enklare än vad man tror!

  1. Var börjar jag?

    Något som är bra att ha i bakhuvudet är att du behöver betala minst 15 procent av priset kontant – den så kallade kontantinsatsen. Det kan handla om ganska mycket pengar, och därför är det viktigt att du börjar spara i god tid. Om du gör upp en genomtänkt budget brukar sparandet gå mycket lättare.

    Börja spara direkt
    Räkna ut hur mycket du får låna och vad det kommer kosta

  2. Vad gör jag om pengarna inte räcker?

    Om du inte har pengar till en viss bostad, till exempel för att kontantinsatsen blir för hög, bör du först fundera över om du kan tänka dig ett billigare boende. Kanske kan du välja något som är lite mindre eller ligger i ett annat område? Går inte det kan en möjlighet vara att din förälder lånar tillsammans med dig - då tar vi hänsyn till bådas ekonomi.
    Att vara medlåntagare tillsammans med sitt barn

  3. Hur går själva köpet till?

    Före köpet

    Först och främst gäller det att hitta en bostad som passar dina behov och din budget. Börja gärna gå på visningar, så får du en bra uppfattning om bostadsmarknaden och vad du kan få för dina pengar. Tänk på att det kan uppstå budgivning och att slutpriset därför kan bli högre än utropspriset. Sätt ett tak för dig själv för vad din bostad får kosta.

    Räkna ut hur mycket du får låna

    Hitta en mäklare för dina frågor om den lokala bostadsmarknaden (fastighetsbyran.se)

    När du tror att du kommer att köpa bostad inom den närmaste tiden är det dags att ansöka om lånelöfte. Det är ett löfte från banken om hur mycket du får låna för att köpa bostad, och alltså inte knutet till en viss bostad. Lånelöftet gäller i sex månader, hittar du inte din nya bostad inom denna tid behöver du skaffa ett nytt lånelöfte. Kom ihåg att du också själv behöver räkna på din ekonomi, så att den går ihop även efter köpet.

    Ansök om lånelöfte

    Under och efter köpet

    Börja med att bestämma hur mycket du kan tänka dig att köpa din bostad för, så slipper du fatta det beslutet under tidspress. 

    Det är viktigt att undersöka bostaden du ska köpa mycket noga så att det inte döljer sig kostsamma fel. Din mäklare kan hjälpa dig att hitta en besiktningsman som gör en professionell bedömning. När du köper bostadsrätt är det viktigt att titta igenom föreningens ekonomi.

    Checklista - köp av bostadsrätt

    När du hittat en bostad som känns rätt kan det vara dags att lägga ett bud. Om det blir budgivning stämmer mäklaren sedan kontinuerligt av med dig och de andra budgivarna, tills någon av er har vunnit budgivningen.

    Kontraktsskrivning brukar ske inom kort, ofta redan samma dag. Innan du skriver kontrakt, kontakta oss för att ansöka om ett bolån på det specifika objektet så att vi kan bekräfta att alla villkor i lånelöftet är uppfyllda.

    Därefter har du kontakt med banken för att teckna ditt bolån. En viktig fråga då är om du vill ha bunden eller rörlig ränta, eller en kombination. Båda har sina för- och nackdelar. Med bunden ränta har du tryggheten att du vet vad du betalar varje månad, medan du med rörlig ränta har större flexibilitet – om du till exempel skulle vilja lösa in ditt lån eller byta bank.

    Rörlig eller bunden ränta - vad ska jag välja?

  4. Vad avgör vilken ränta jag får?

    Många upplever lånemarknaden som en djungel, där det är svårt att förstå varför man får en viss ränta. En förklaring till detta är att bankerna ofta sätter räntan individuellt. Den individuella räntan bestäms utifrån en rad olika faktorer, till exempel hur din ekonomi ser ut och hur stor del av din bostad du betalar kontant.

Prata bolån med oss

Det är mycket att tänka på när du köper bostad. Ring oss så hjälper vi dig. 

Ring oss 0530-44 000, eller 

Hitta ditt närmaste kontor

Vad ska jag mer tänka på?

Se till att ha en buffert

Kom ihåg att du själv måste se över din ekonomi, så att den fungerar även efter bostadsköpet. Räcker pengarna om du behöver renovera eller köpa nya möbler?

Försäkra dig själv och ditt hem

Kom ihåg att du behöver en försäkring för bostaden. Om du vill kan du teckna den direkt via oss, vi förmedlar försäkringar från försäkringsgivaren Tre Kronor Försäkring AB. Och har du rätt försäkringar om du blir sjuk eller arbetslös?